După o primă ediție de succes, Fondul Științescu revine în județul Alba! Fundația Comunitară Sibiu (FCS) lansează cea de-a 2-a ediție a Fondului Științescu Alba alături de Federația Fundațiile Comunitare din România, Romanian-American Foundation şi partenerul local Fundația Bos România, precum și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Alba. La prima ediție, 8 proiecte au primit finanțare.
Fondul Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale care stârnesc pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor și tinerilor între 6 și 19 ani. Sunt așteptate proiecte creative, inovative și care să facă pasiunea elevilor pentru educaţia STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) „contagioasă”.
Proiectele propuse pot ajuta elevii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI. Cei interesați să depună proiecte o pot face în perioada 7-28 octombrie.
„Cu ajutorul Fondului Științescu, vrem să generăm o schimbare sistemică în România în ceea ce privește dezvoltarea educației STEAM, în acord cu abilităţile şi cunoştinţele necesare următoarei generaţii de inovatori, iar județul Alba poate deveni astfel un centru al inovaţiei în educaţia pentru ştiinţe. Totodată, ne dorim ca inițiativele și proiectele finanțate să arate că științele sunt interesante și incitante, că reprezintă o lume fascinantă care merită să fie prezentată cu pasiune și descoperită cu entuziasm de către copii şi tineri, atât în cadrul școlii, cât și în afara acesteia. Scopul proiectelor pe care le vom finanța și la această ediție este, de asemenea, de a-i ajuta pe elevi să înțeleagă utilitatea științelor în viața de zi cu zi și faptul că învățarea științelor le va fi de folos pentru alegerea unei cariere în domeniul STEAM”, a declarat Mădălina Pîșcu, director de programe la Fundația Comunitară Sibiu.
„În vară am participat la evenimentul de închidere a primei ediții Științescu Alba, unde am întâlnit profesori dedicați, elevi pasionați și profesioniști care își doresc cu adevărat să promoveze educația STEAM în comunitatea lor. Ne-a bucurat să auzim că elevii abia așteaptă să intre în laboratoarele de fizică și chimie din școli sau să aplice în viața de zi cu zi ceea ce au învățat în primul an de Științescu Alba”, au transmis reprezentanții Fundației Bosch România, care continuă să fie alături de programul Științescu Alba pentru a 2-a ediție la rând.
La cea de-a 2-a ediție a Fondului Științescu Alba vom finanţa proiectele care promovează: inovarea și creativitatea; implicarea activă a elevilor; interdisciplinaritatea; motivația intrinsecă; colaborarea și spiritul de echipă; dezvoltarea de abilități mai degrabă decât transmiterea de informații.
Astfel de proiecte pot fi depuse de: profesori și învățători (individual sau în echipă); echipe mixte compuse din elevi, profesori sau studenți; echipe de pasionați ai științelor din medii profesionale diverse (ingineri, programatori, muzeografi, cercetători, biologi, fizicieni, chimiști, artiști pasionați de STEAM etc.); organizații neguvernamentale, inclusiv asociații de părinți și absolvenți; echipe compuse din elevi de liceu sau de studenți.
Fiecare aplicant poate depune mai multe proiecte, însă va primi finanțare pentru un singur proiect. Aplicanții pot face parte din mai multe echipe, însă nu pot avea rolul de coordonator decât într-un singur proiect.
Pe baza consultărilor preliminare cu mai multe categorii de posibili participanți, ne așteptăm să primim și să selectăm proiecte din următoarele categorii (lista este orientativă și ilustrativă):
Pentru inspirație, doritorii pot arunca un ochi peste proiectele implementate prin Fondul Științescu Sibiu și Fondul Științescu Alba.
Bugetul programului Științescu Alba este de 99.000 lei. Din acest fond vom acorda granturi de maxim 15.000 (cincisprezece mii) de lei/proiect. În funcție de evaluarea juriului, bugetul propus poate suferi modificări.
Ghidul aplicantului și calendarul complet al ediției a 2-a se găsesc pe alba.stiintescu.ro. În ceea ce privește formularul de aplicare, acesta poate fi completat pe sibiu.grantmanager.ro până în data de 28 octombrie 2024, ora 12.00 pm (la prânz). Instrucțiunile pentru aplicarea la fondul Științescu Alba prin platforma sibiu.grantmanager.ro pot fi accesate aici: Instrucțiuni de aplicare prin platforma sibiu.grantmanager.ro.
Proiectele câștigătoare vor fi anunțate pe data de 7 noiembrie, urmând ca proiectele declarate eligibile să își desfășoare activitatea între lunile noiembrie 2024 – iunie 2025.
Înainte de a trimite aplicația finală, Fundația Comunitară Sibiu încurajează aplicanții să participe la sesiunile de consultări pe care echipa FCS le va organiza în perioada 07 – 25 octombrie. Pentru a face o programare este nevoie doar de un mesaj la adresa de mail [email protected].
Doritorii sunt încurajați să urmărească site-ul alba.stiintescu.ro și pagina de facebook Știintescu Alba pentru a fi la curent cu schimbări și detalii care intervin.
Prima ediție de Științescu Alba a însemnat 1682 de beneficiari direcți (elevi), 3922 de beneficiari indirecți, 30 de mentori, 1802 ore de voluntariat și o finanțare totală de 98.658 de lei. Pe parcursul desfășurării proiectelor, elevii au fost inspirați și pregătiți pentru viitoare cariere în domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică).
Începând cu 2015, prin Fondul Științescu Sibiu au fost finanțate peste 60 de proiecte de care au avut drept beneficiari direcți peste 6.000 de copii, tineri și educatori, iar valoarea totală a finanțărilor s-a ridicat la aproape 685.000 lei.
Fondul Științescu este implementat la Alba de Fundația Comunitară Sibiu, alături de Federația Fundațiilor Comunitare din România, Romanian-American Foundation, partenerul local Fundația Bosch România și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Alba.