LOCAL (cunoscut anterior ca SIPRI – Sustainable Inclusive Programmes for Refugee Integration) – este un proiect al Fundației Comunitare Sibiu dedicat promovării dezvoltării comunității prin colaborare. Această inițiativă se concentrează pe protecția copilului și a familiei, cu un accent special pe sprijinirea refugiaților și migranților.
LOCAL se angajează să creeze soluții incluzive și durabile pentru refugiați, indiferent de originea, cultura, convingerile religioase sau motivele pentru care aceștia și-au părăsit casele. În centrul misiunii noastre se află principiile respectului, bunăvoinței și înțelegerii, care sunt promovate printr-o comunicare deschisă și sinceră cu beneficiarii noștri. Acordăm prioritate ascultării nevoilor acestora și dezvoltării de soluții adaptate contextului local. De la începutul conflictului dintre Ucraina și Rusia, au fost sprijiniți peste 100.000 de refugiați, proiectul adaptându-și personalul pentru a răspunde cerințelor diverselor programe active, care se desfășoară de obicei pe o perioadă cuprinsă între 12 și 24 de luni, și asigurând un sprijin durabil și flexibil bazat pe evoluția nevoilor.
Avem patru programe tematice:
Protecție
Mijloace de Subzistență și Integrare Socio-Economică
Educație și Sănătate Mintală
Suport Psihosocial (MHPSS)
Aceste programe sporesc sentimentul de apartenență și creativitatea beneficiarului, abordând în același timp provocări critice, cum ar fi bariera lingvistică, diferențele socio-culturale, PTSD, alienarea socială și discursul de ură, chiar și asistență prin intermediul articolelor de primă necesitate. Prin aceste inițiative personalizate, ne străduim să creăm un mediu primitor în care fiecare refugiat poate prospera și construi un viitor mai luminos.
Inițiative inițiale de răspuns la situații de urgență:
● Transport de la graniță la graniță
● Livrarea de alimente și produse nealimentare către trenuri
● Adăpost de urgență
● Sprijin pentru apă, salubritate și igienă (WASH)
● Operațiuni de depozitare la nivel local
● Primul centru educațional pentru refugiați din România
Recunoscând afluxul tot mai mare de migranți din România – exacerbat de intrarea noastră în Schengen – punem accentul pe mijloacele de trai pentru a promova stabilitatea economică necesară pentru o integrare durabilă. Conexiunile noastre cu fundațiile comunitare din Germania și Italia ne permit să adoptăm cele mai bune practici eficiente pentru lucrul cu persoanele strămutate și migrante.
LOCAL a primit recunoaștere și apreciere din partea unei game largi de parteneri naționali și internaționali pentru activitatea sa de impact și dedicarea sa pentru sprijinirea refugiaților. Această recunoaștere include distincții prestigioase, cum ar fi un premiu important din partea Comisiei Europene în 2022, care evidențiază angajamentul nostru de a furniza servicii cu eficiență și compasiune. În plus, la sfârșitul anului 2023, am devenit cu mândrie un partener în cadrul Planului de răspuns al ONU, consolidându-ne și mai mult rolul de actor-cheie în eforturile globale de sprijinire și responsabilizare a populațiilor vulnerabile. Aceste realizări nu numai că reflectă inițiativele noastre de succes, dar ne și inspiră să continuăm să tindem spre excelență în misiunea noastră de a promova incluziunea și integrarea.
Integrare locală pentru compasiune globală
Nu este doar un slogan – este în centrul misiunii noastre. „Integrare locală pentru compasiune globală” întruchipează ideea că integrarea reală și durabilă începe în propriile noastre comunități. Prin crearea unei culturi a înțelegerii, a sprijinului și a incluziunii la nivel local, punem bazele schimbării dincolo de frontiere.
Ne găsiți pe facebook aici și pe instagram aici.