Pe cei care ajută... cine-i ajută? Ne puteți ajuta voi să ne continuăm misiunea de a face mai mult pentru Sibiu! Hai în echipa de reFondatori a Fundației Comunitare Sibiu!

Avem nevoie de oameni ca voi și ca noi, care să înțeleagă și să rezoneze cu ce facem și cum facem, cu viziunea fundației despre viitorul nostru comun. Oameni care, prin donațiile lor punctuale sau recurente, să ne ajute să funcționăm, căci necesitățile noastre se întind pe tot anul, dar și să avem fonduri „libere” care să ne ofere flexibilitatea de a ne gândi la proiecte innovative și idei diferite. Oameni care să contribuie cu idei, pasiune și know-how la dezvoltarea strategiilor și proiectelor cu bătaie pe termen lung care vor face din Sibiu, orașul din care n-ai mai pleca.

Campania reFondatori a pornit în 2020, un an cu provocări care ne-au cam scuturat și ne-au făcut să ne gândim mai bine la perspectiva pe termen lung. Dacă vreți să vă amintiți contextul campaniei din 2020, intrați aici!

Devino reFondator!

Îți mulțumim că ești alături de noi. Cu tine alături, știm că putem face viitorul mai bun pentru comunitate, proiect cu proiect.

FUNDATIA COMUNITARA SIBIU

Cine suntem?

Din luna octombrie 2024, suntem o echipă de 14 membri dedicați și puși pe fapte mari. Fundația Comunitară e jobul nostru de fiecare zi, locul unde ne folosim skill-urile și pasiunea pentru construit comunități, locul pe care-l numim serviciu și de unde ne luăm salariul. Credem într-o societate civilă profesionalizată și vrem să fim dovada vie că un ONG poate lucra la parametrii unei organizații de top din domeniul privat. Munca noastră este în primul rând despre oameni, însă ne plac performanța și rezultatele cu impact. 

Fundația este condusă de directorul executiv și de un consiliu director (sau board), alcătuit din reprezentanți ai comunității, care au un mandat de 2 ani și se asigură că activitatea noastră e transparentă și nu ne pierdem busola.

Vino și tu alături de noi, devino reFondator!

Viziune, principii

Ce am făcut până acum?

Misiunea noastră este să conectăm cu sens resursele de bine ale Sibiului, fie că vorbim de resurse financiare, resurse umane, idei sau know-how. În cei 13 ani de existență, am oferit finanțare pentru peste 520 de proiecte din toate domeniile, în valoare de aproape 8.200.000 lei.

Am construit cel mai mare eveniment sportiv de strângere de fonduri din țară, Maratonul Internațional Sibiu, reușind, de-a lungul celor 13 ediții, să oferim finanțări pentru mai bine de 380 de proiecte.

Am dezvoltat o generație de lideri prin Youthbank; am crescut educația pentru știință și tehnologie prin Științescu, în Sibiu și în Alba; am organizat hackathoane; am fost o voce pentru subiectele care contează pentru comunitate.

Atunci când a apărut situația de criză în 2020, am reușit să direcționăm sume record din donațiile sibienilor către probleme urgente ale sistemului de sănătate, prin campania Un spital, o comunitate

Am format o Academie de Leadership Urban, care din 2021, pregătește generații de lideri care vor să modeleze felul în care va arăta societatea noastră în viitor. În 2024, comunitatea de ALUmni este formată din 44 de absolvenți.

Am creat sibian/că, un proiect care și-a propus să exploreze și să prezinte viața Sibiului și a locuitorilor săi. Am început și continuăm cu portrete ale locuitorilor orașului, iar în ultima vreme ne-am extins aria de creație, realizând și povești ale unor arbori din oraș.

Din 2022, aducem împreună, la o serie de activități care de care mai faine, sibieni vechi și noi, în cadrul How to sibian/că. Evenimentul este dedicat celor care s-au mutat recent sau de ceva vreme la Sibiu și încearcă să-și găsească rolul în noua comunitate, dar și localnicilor, care vor să-și lărgească cercul de amici ori să-i cunoască și înțeleagă mai bine pe noii vecini.

Din octombrie 2024, suntem mai mulți, mai puternici, mai buni! Ne-am extins echipa și aria de implicare în comunitate odată cu noul nostru program numit LOCAL, axat pe integrarea refugiaților și a migranților în comunitate prin diverse inițiative.

Cum ne finanțăm?

Fundația Comunitară este o entitate non-profit și non-guvernamentală. Veniturile cu care lucrăm sunt reprezentate în cea mai mare parte din sponsorizări de la companii și donatori locali. Alte surse de venit sunt granturile câștigate de la alți finanțatori privați sau publici. Peste 60% din cheltuielile noastre sunt finanțările nerambursabile pe care le oferim altor organizații din comunitate iar a doua cea mai mare cheltuială o reprezintă resursele umane (echipa fundației).

Este important pentru noi să ne asigurăm în continuare independența financiară, o componentă esențială a sustenabilității noastre ca organizație. Provocările ultimilor ani ne-au făcut să ne reevaluăm modelul de venituri și să ne îndreptăm spre ideea de a construi o comunitate de donatori recurenți care să fie alături de noi.

reFondatori

Ne propunem să construim o comunitate de reFondatori care prin donații unice sau recurente să contribuie la sustenabilitatea fundației și la constituirea unui fond „liber” pentru organizarea de noi proiecte pentru comunitatea sibiană.

 

Ce presupune calitatea de reFondator?

  • donație recurentă/unică ce va sprijini organizația să desfășoare noi proiecte pentru comunitate și să le consolideze pe cele deja consacrate;
  • informări periodice despre activitatea FCS, precum și newslettere cu idei și analize despre viața orașului;
  • apartenența la o comunitate de cetățeni implicați și interesați de schimbarea pe termen lung;
  • invitație la întâlnirile reFondatorilor;

Ce înseamnă pentru cei care ne ajută calitatea de reFondator

Prima mea interacțiune cu Fundația Comunitară Sibiu a fost la Maratonul Internațional Sibiu. MIS nu e doar un concurs de alergat; e un instrument prin care grupuri de inițiativă și ONG-uri noi primesc sprijin financiar și ghidaj pentru dezvoltare – ceva rar la început de drum. Dar nu asta m-a convins să devin reFondator. În 2020, în mijlocul fricii și neputinței cauzate de un COVID pe care nimeni nu părea să-l înțeleagă, darămite să facă ceva concret legat de el, FCS ne-a oferit un mod de a acționa la nivel local, prin inițiativa "O comunitate pentru sănătate". La scurt timp, am devenit reFondator. De fiecare dată când văd mesajul lunar de „Mulțumim pentru donație”, îmi amintesc de fericirea pe care am simțit-o în 2020, când vedeam că lucrurile încep să se miște și că, poate, avem o șansă. Lidia - reFondator

Lidia - reFondator


Cum te poți implica?

Legislația e în continuă schimbare în ceea ce privește ONG-urile și sponsorizările. Lunile trecute, ONG-urile au fost puse în pericolul de a nu se mai putea susține prin sponsorizări, lucru care ne determină să ne diversificăm modelul de sustenabilitate financiară, astfel că donațiile individuale sunt mai prețioane ca oricând.

Dacă vrei să te implici, iată cum o poți face:

 - Prin campanii recurente, putând dona între 50, 70, 100 sau 150 de lei lunar. 

- Prin donații unice - Transfer Bancar în unele din conturile noastre. Când faci transferul, te rugăm să specifici la detalii plată pentru Fundația Comunitară Sibiu

  • Cont Lei: RO72RNCB0227130116020001 deschis la BCR Sibiu
  • Cont Euro: RO18RNCB0227130116020003, SWIFT: RNCBROBU, deschis la BCR Sibiu

Dacă vrei să înțelegi mai multe despre noi și ai întrebări, sau pentru orice alte informații suplimentare, scrie-ne. Dacă reprezinți o companie și vrei să ne susții, contactează-ne la aceeași adresă de mai jos: