“Felicitări, dragi organizatori! Munca și pasiunea voastră au adus în comunitatea sibiană cel mai reușit eveniment sportiv, care devine un eveniment de sport de masă. Anul acesta punctele de refresh muzical au fost geniale!” – Stoian Adela Ana, alergător

 

[Status: În 2024, Maratonul va avea loc în 25-26 mai. Detalii pe maratonsibiu.ro (link)] 

Înscriere alergători Înscriere voluntari    

Ce este Maratonul Internațional Sibiu?

Maratonul Internațional Sibiu este cel mai mare eveniment de alergare de strângere de fonduri pentru cauze din comunitatea locală, organizat de Fundația Comunitară Sibiu.

Prin intermediul Maratonului Internațional Sibiu ne propunem să susținem spiritul de inițiativă al sibienilor – idei bune ce pot rezolva probleme ale comunității și care vor crește calitatea vieții în Sibiu. Punem la dispoziție o platformă de atragere de fonduri prin care sprijinim atât inițiativele noi venite dinspre grupuri informale, cât și proiectele organizațiilor non-guvernamentale. Evenimentul aduce împreună întreaga comunitate: cetățeni, organizații non-guvernamentale, companii și autorități publice.

 

Cum funcționează?

Organizațiile non-profit, grupurile de iniţiativă, companiile sau persoanele fizice propun proiecte, iar alergătorii care doresc să se înscrie în competiție pot să aleagă un proiect pe care îl susțin prin taxa de participare și prin mobilizarea unui cerc de susținători care împărtășesc aceeaşi dorință.

 

Scurt istoric

Evenimentul a fost organizat începând cu 2012, inițial sub denumirea de SemiMaraton Sibiu, iar din 2017 i-a fost adăugată cursa de 42 de km – moment în care a fost redenumit în Maratonul Internațional Sibiu. Pe lângă arterele principale ale orașului, traseul s-a extins în satele Rășinari și Poplaca.

În 29 august 2020, a avut loc o ediție specială a Maratonului. Deși pandemia ne-a dat afară  pe ușă, aproape 700 de alergători au intrat înapoi, unul câte unul, pe (poarta-)geam, lăsând urme pentru 30 de cauze. Doritorii au putut participa și cu opțiunea Aleargă Oriunde, între 29 august-1 octombrie. „A fost foarte important să generăm o oază de normalitate în această perioadă și să le arătăm oamenilor că se poate, dar într-un fel foarte responsabil”, Ciprian Ciocan, directorul executiv al Fundației Comunitare Sibiu. Mai multe detalii puteți auzi în podcastul de aici (link).

În 2019, din cei 5.562 alergători confirmați, cei mai mulți au sfidat ploaia și au lăsat urme pentru 40 de cauze, fiind încurajați de o întreagă armată de aproximativ 570 de voluntari, întinși de-a lungul a 42 de km. În acest an, am reușit să strângem 821.775 lei pentru cauzele înscrise.

În 2018, aproape 4.000 de alergători au luat startul și au lăsat urme pentru 26 de proiecte, fiind susținuți de aprox. 5.770 de donatori. Astfel, împreună am reușit să  strângem 592.492 lei.

De asemenea, în cadrul acesteia, pentru prima dată au participat persoane în scaun rulant.

Unul dintre alergători a fost Raúl Gómez, de la emisiunea spaniolă Marathon Man. Câteva impresii despre traseu:

Atmosfera de sărbătoare de la evenimentul din 2018 a durat 3 zile și s-a desfășurat sub egida Piețe Libere, în Piața Mare fiind amenajate și organizate pentru locuitorii Sibiului zone de chill out, concerte, dezbateri în stradă și alte activități. Tot sub umbrela inițiativei Piețe Libere a avut loc prima ediție Street Delivery Sibiu, organizată de Fundația Comunitară Sibiu alături de Asociația Re:mediu, în cadrul Maratonului Internațional Sibiu 2018.

Maratonul Internațional Sibiu 2020 este organizat de Fundația Comunitară Sibiu, alături de Clubul Sportiv Comunitar Sibiu, Grey Projects  și partenerul principal Visma Software, alături de un mare număr de parteneri locali. De asemenea, evenimentul este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Sportivă.

 

Edițiile Maratonului Internațional Sibiu în cifre:

Maratonul Internațional Sibiu 2017 în cifre. Foto: Gabriela Cuzepan

Pentru a fi la curent cu noutăți legate de maraton, vă invităm să accesați site-ul maratonsibiu.ro, pagina de facebook a evenimentului, precum și pagina de instagram maratonulinternationalsibiu.

Ultima revizuire: septembrie 2022