Când am pornit Științescu 3.0, una dintre direcțiile pe care ni le-am propus a fost sprijinirea deschiderii și dezvoltării unei rețele de școli de programare CoderDojo în Sibiu, unde copiii și tinerii să poată învăța să programeze în mod distractiv. Atunci am reușit să ajutăm să se înființeze două Dojo-uri – CoderDojo LittleDragons Sibiu și Bumblebees CoderDojo Sibiu, iar modul în care s-au mișcat lucrurile și toată treaba faină pe care am văzut-o aici ne-au încurajat să continuăm demersul. De data aceasta, ținând cont de faptul că de mai mult timp ne-am dorit să ne extindem activitatea în mediul rural și în cartierele mărginașe ale Sibiului, am decis să facem un test. Astfel, în vara lui 2019 am pornit o ediție pilot în 3 școli sătești: la Roșia, Alțîna și Nocrich, unde am dotat școlile cu o serie de kituri de robotică și tablete pentru programarea acestora. De asemenea, am trecut profesorii responsabili printr-un curs de instruire, alături de Alina Hoară, de la Științescu Hub. Cele trei școli au beneficiat de granturi în valoare de 13.500 de lei fiecare, iar Științescu Hub a primit un grant de 5.000 de lei pentru a dezvolta trainingul, de care se vor bucura toți beneficiarii ediției.
Mai multe detalii despre activitatea din cele trei școli:
Robored Roșia
Clubul din Roșia, RoboRed, se desfășoară o dată pe săptămână, în afara orelor din cadrul programului școlar. În cadrul acestuia participă în jur de 20 de elevi doritori, din ciclul gimanzial.
Clubul este coordonat de un profesor de mate-info, iar elevii au depășit cu brio nivelul reproducerii schemelor din pachet și experimentează destul de mult cu piesele: de exemplu, caută cele mai bune formule de mașinuțe, pentru a câștiga concursurile de viteză.
Echipa Verde Nocrich
În Nocrich, proiectul este coordonat de profesoara de geografie a școlii, care a integrat inițial roboții în predarea orelor sale de la clasele V-VIII. Astfel, toți elevii au avut posibilitatea să experimenteze lucratul cu kit-urile. De asemenea, elevii au introdus roboți în machetele cu care au participat în proiectul „Orașul Viitorului”, din ediția 3.0 a lui Științescu.
În perioada următoare, urmează să fie introduse 2 ore de club de programare în programul de after school de care copiii beneficiază zilnic și în cadrul căruia să poată construi roboți proprii și mai avansați.
Start Robotics Alțîna
La Alțîna, pentru început, kit-urile au fost folosite preponderent ca materiale suport în cadrul orelor de biologie, la clasele V-VIII, proiectul fiind coordonat de profesorul de biologie. Urmează extinderea utilizării acestora și spre alte domenii (ca materiale suport la ore), dar și deschiderea unui club extrașcolar cu activitate constantă, unde să poată participa elevii doritori.
Dincolo de lucrurile învățate cu kiturile de robotică, coordonatorii proiectelor au menționat că accesul la acestea a motivat elevii cu probleme disciplinare să își îmbunătățească situația școlară și comportamentul.
Între timp, cluburile testează lumea Coder Dojo-urilor, iar noi ne pregătim să mergem mai departe, de data aceasta, în cartierele mărginașe din Sibiu. Stați pe aproape.
Dacă doriți să vedeți albumul foto complet cu cele trei cluburi, aruncați un ochi aici.
Mulțumiri
Fondul Științescu este implementat în Sibiu de Fundația Comunitară Sibiu (FCS), în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR împreună cu parteneri locali. La ediția Științescu 4.0 ne sunt alături: Visma Software, wenglor, Keep Calling, Bearing Point, Continental Automotive Systems Sibiu, NTT Data, Gama IT, AT Arena 4.0, precum și Inspectoratul Școlar al Jud. Sibiu și Universitatea Lucian Blaga Sibiu. Mulțumim tuturor pentru sprijin!
De asemenea, au pus umărul și o gașcă de donatori individuali, parte din sumă fiind strânsă cu urne mobile în cadrul Zilelor Vecinătății în cartierul Terezian. În plus, ne-au venit în întâmpinare câțiva artiști, care au donat spre licitare obiecte realizate la Zilele Vecinătății, respectiv: o ghirlandă și o lampă cub, meșterite din materiale reciclate de Cătălin Drăghici și Horațiu Oltean, și fotografii realizate de Gabriela Cuzepan, Bogdan Dumitrescu și Gina Ștef. Le mulțumim mult atât acestora, cât și celor care au licitat pentru obiecte.
Foto: Gabriela Cuzepan