Sâmbăta trecută, 6 iulie, alături de circa 50 de persoane, ne-am adunat în jurul mesei pentru a discuta despre una din problemele stringente ale orașului – colectarea selectivă a deșeurilor din municipiul Sibiu, la CitySense Hackathon 3.0. În cadrul acestuia, timp de 8 ore, am căutat idei ce pot îmbunătăți sistemul de colectare. Cele mai bune dintre acestea urmează să primească o finanțare de 20.000 lei pentru implementare.
Hackathonul a adus împreună atât persoane din cadrul societății civile, cât și din instituții de interes din domeniu: psihologi, designeri, specialiști UX, oameni de comunicare, reprezentanți de la Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului, reprezentanți ADI ECO Sibiu, Soma, Consiliul Județean Sibiu sau Agenția pentru Protecția Mediului. În această formulă am încercat să ajungem la o înțelegere comună asupra felului în care funcționează sistemul și am propus idei de soluții ce ar putea veni în întâmpinarea nevoilor cetățenilor, plecând de la probleme semnalate de aceștia.
Amintim că, antecedent evenimentului, am aplicat un chestionar prin intermediul căruia am adunat informații referitoare la modul în care este văzut sistemul de colectare selectivă de către locuitorii orașului. Cele peste 600 de răspunsuri au reprezentat un punct important de plecare pentru stabilirea temelor hackathonului. O altă perspectivă în acest demers a fost determinată de o o serie de întâlniri cu reprezentanți din instituțiile responsabile de implementarea și monitorizarea sistemului de colectare. Astfel, temele propuse pentru discuțiile de la hackathon au fost:
În urma dezbaterilor și a rafinării propunerilor de proiecte de pe parcursul zilei au reieșit șase idei finaliste, după cum urmează:
Modul Sibiul Verde în cadrul Sibiu City App – crearea și integrarea unui modul cu informații utile despre sistemul și procesul de colectare din Sibiu în aplicația Sibiu City App. Aceasta este ideea care a primit, de departe, cele mai multe voturi.
Meșterește – organizarea unui eveniment recurent, care să crească gradul de conștientizare a posibilităților de reducere și reutilizare a produselor / ambalajelor.
Super eroi în cartier – (proiect pilot) campanie de informare unu la unu despre colectarea selectivă, într-un cartier din Sibiu.
Bio faci, bio găsești – producerea și diseminarea unui film / clip de informare, cu mesajul „La noi, la Sibiu, Bio merge la pubela maro”.
Mândru că reciclez – sprijinirea procesului de sortare prin aplicarea de stickere vizuale atât pe pubele / tomberoane, cât și pe produsele unui distribuitor local.
Hot Line – crearea unui număr de telefon scurt și rapid cu scopul de a răspunde întrebărilor cetățenilor care nu au acces la online.
În perioada următoare ne vom întâlni cu membrii echipelor finaliste, în vederea stabilirii detaliilor legate de proiectele ce vor fi implementate și a modului în care se va putea întâmpla acest lucru.
Stați pe aproape.
NB: albumul complet poate fi găsit pe pagina de facebook.