129 de organizații nonguvernamentale, printre care și FCS, i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge și să ceară reexaminarea legii privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care a fost adoptată de Parlamentul României în 24 octombrie.
Menționăm că, în textul legii au fost introduse prevederi ce nu răspund unor probleme de fond și vor conduce la blocarea activității asociațiilor și fundațiilor și altor persoane juridice fără scop patrimonial din România.
De exemplu, printr-o traducere eronată a unor termeni din Directiva europeană, legea românească obligă organizațiile neguvernamentale să-și raporteze lunar, sub sancțiunea desființării, toți beneficiarii serviciilor oferite. Aceasta încalcă deopotrivă drepturile beneficiarilor (dreptul la viață privată) și ale asociațiilor (dreptul la liberă asociere) și reprezintă o extra-birocrație, împovărând nejustificat activitatea organizațiilor.
Textul integral al scrisorii poate fi citit aici.
Amintim că, în 24 octombrie, Camera Deputaților a adoptat Legea pentru combaterea spălării banilor, care conține mai multe prevederi controversate, ce vor îngreuna și vor îngrădi activitatea multor ONGuri, în special ale celor care vizează mii de beneficiari și asociații mici, cu puține resurse, și ale celor care lucrează cu persoane din grupuri vulnerabile. Inclusiv, a noastră și a ONG-urilor pentru care comunitatea sibiană și o bună parte din România se mobilizează în fiecare an la Maratonul International Sibiu. Fără vreun temei și fără publicarea vreunei analize de risc, așa cum recomandă standardele internaționale în materie, legea plasează societatea civilă în aceeași categorie de risc financiar cu furnizorii de servicii de jocuri de noroc și cu instituțiile bancare. Mai multe detalii aici și varianta cea mai recentă a proiectului de lege aici.