Când a pornit războiul din Ucraina, am analizat situația și ne-am consultat cu organizații specializate în lucrul cu refugiații, pentru a înțelege cum putem veni cât mai eficient în sprijinul persoanelor care se refugiau din Ucraina și tranzitau sau se stabileau temporar în județul Sibiu. Ulterior, am decis să ne alăturăm demersului Asociației SUS INIMA, CSU Fans și Grupului de inițiativă Sibiul pentru toți, care au ajutat persoanele refugiate încă de la început și care identificau cele mai stringente nevoi ale momentului, și le-am oferit sprijin în strângerea fondurilor necesare pe termen mediu-lung.
În urma campaniei lansate pe ocomunitate.ro s-au strâns 12.793 lei, care au fost oferiți, alături de 16.464 lei strânși în cadrul Maratonului Internațional Sibiu, sub forma unui grant Asociației SUS INIMA, pentru Echiparea și dotarea centrelor educaționale destinate copiilor din Ucraina.
În luna martie, am tipărit 1.500 de cărți în limba ucraineană pentru copii care au ajuns în 12 orașe din România, cu sprijinul și eforturile unei armate de oameni.
Luminița Corneanu a inițiat proiectul și a obținut de la Editura Starogo Leva dreptul de a le tipări.
Partenerii de la KeepCalling au răspuns imediat apelului și cu ajutorul lor am putut să tipărim 1.000 de exemplare.
Prietenii de la Print ATU ni s-au alăturat și au acoperit costurile de tipar pentru încă 500 de bucăți, precum și pe cele de distribuție în țară.
La Sibiu, cărțile au fost donate la: Centrul de primire donații Zacaria, Centrul educațional ucrainean „Paisie Velicikovski”, Biblioteca Județeană ASTRA și la „Cărți fără preț Sibiu”. În țară, acestea au ajuns la următoarele centre, urmând să fie redistribuite și spre altele: Botoșani – Asociația Nord și DGASPC Botoșani; Brașov – Centrul CATTIA; București – DGAS București, Primăria sectorului 1, Salvați Copiii România; Cluj – Vă ajutăm din Cluj; Galați- Fundația Comunitară Galați; Iași – Fundația Comunitară Iași; Ilfov – Greenitiative; Oradea – Fundația Comunitară Oradea; Suceava – DGASPC Suceava; Timișoara – Uniunea Ucrainienilor din Timișoara; Tulcea – Palatul copiilor Tulcea.
În perioada 1 iunie – 31 august 2022, cu ajutorul unei finanțări de 291,461.88 lei de la UK aid din partea guvernului britanic și cu sprijinul FFCR:
Am reușit să tipărim alte 241 de cărți în limba ucraineană.
Am publicat 6 portrete ale unor ucraineni stabiliți la Sibiu, pe sibian/că.
Am oferit 3 burse a câte 5.000 lei pentru jurnaliști și creatori de conținut care au documentat procesul de integrare a refugiaților ucraineni ajunși în jud. Sibiu. Materialele finale au fost promovate ulterior și în presa locală din Sibiu.
Am oferit o finanțare pentru Centrul Educațional pentru copii ucraineni (Fundația Didactica), care a fost frecventat de 60 de copii de 5-17 ani și care au beneficiat de cursuri de limba română și ucraineană, matematică, arte plastice, educație outdoor și joacă liberă supravegheată. În plus, Centrul a angajat 3 educatori și o îngrijitoare din Ucraina. Grantul a acoperit salarii, chirie și utilități, prânzurile copiilor și materiale educaționale.
Am oferit o finanțare pentru Centrul Ucrainean Sibiu (Asociația SUS Inima), care și-a acoperit costuri salariale și sesiuni de psihoterapie pentru persoane din Ucraina. 151 de persoane au beneficiat de sesiuni de psihoterapie și cca. 4.700 au trecut pragul Centrului Ucrainean Sibiu pentru informații despre drepturi și obligații, asistență pentru cazare, angajare, documente pentru șederea lor în România și alte activități de awareness și integrare pentru refugiați, cum ar fi prezența la evenimente, festivaluri și târguri în Sibiu, sau organizarea unui concert pentru ziua națională a Ucrainei.
Am oferit o finanțare pentru cursuri de limba română și engleză (ULBS). Au fost create 4 clase, câte 2 pentru fiecare limbă. În cadrul lor au fost înscriși 64 de adulți, dintre care au promovat 41.
Finanțări oferite
Oganizație/ grup de inițiativă
Denumire proiect
Finanțare (lei)
Fundația Didactica
O Comunitate pentru Ucraina: Centrul Educațional pentru copii ucraineni
130,443.41
Asociația Sus Inima
O Comunitate pentru Ucraina: Centrul Ucrainean Sibiu
38,251.00
ULBS
O Comunitate pentru Ucraina: Cursuri de limba română și engleză
44,800.00
Asociația Sus Inima
O Comunitate pentru Ucraina: Echiparea și dotarea centrelor educaționale destinate copiilor din Ucraina
*29,257.00
Total
242,751.41
*Dintre care 16.464 lei au fost strânși în cadrul Maratonului Internațional Sibiu.
Folosim cookie-uri pentru a personalizaconținutulșianunțurile pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le potcombină cu alte informații oferite de dvs. sau culese înurmă folosirii serviciilor lor.
Functional
Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.