Încheiem astăzi o nouă etapă din încercarea noastră de a explora prin CitySense simțul și capacitatea sibienilor de a genera idei și a le pune în practică. Ne dorim ca CitySense să devină un adevărat incubator de inovare pentru oraș și acest lucru presupune multă experimentare atât din partea comunității, cât și a noastră. Deoarece Sibiul se află într-un mediu concurențial cu orașele mai mari ale țării, e important să creștem o cultură locală a inovării care să se ridice la exigențele ritmului de dezvoltare de astăzi. Chiar dacă după concursul de proiecte nu am reușit să finanțăm decât 2 proiecte noi, am învățat că avem nevoie să investim mai mult, alături de partenerii noștri Wenglor și Primăria Sibiu, în contexte care favorizează inovarea, așa cum este Hackathonul CitySense, pe care l-am inaugurat în iunie și pe care îl vom repeta în toamnă, ocazie cu care vom pune la bătaie fondurile care nu au fost acordate la prima ediție a concursului.
Cele 2 proiecte care vor fi implementate sunt:
Proiectul își propune să folosească tehnologiile cloud pentru a îmbunătăți procesul de ridicare a deșeurilor reciclabile. În fiecare container vor fi instalați senzori pe o platformă Iot care va transmite date în timp real despre gradul de umplere al containerului unei aplicații aflate în cloud. Pe scurt, de îndată ce în container deșeurile ating un anumit nivel, platforma va notifica aplicația că acel container trebuie golit. Datele brute vor fi făcute publice și expuse printr-un API, astfel încât mediul de afaceri și cel academic să se poată implică în optimizarea rutelor de ridicare.
Platforma IoT va suporta adăugarea de mai mulți senzori, transformând containerele în unități autonome de măsurare care vor culege date privind calitatea aerului, temperatura la nivelul străzii, umiditatea, zgomotul la nivelul străzii și nu numai. Toate aceste informații sunt transmise, procesate și afișate în timp real, iar dezvoltarea urbană și sănătatea publică devin transparente pentru locuitorii orașului. Pe scurt, aceste containere vor putea fi folosite nu numai să strângă gunoiul ci și informații vitale despre oraș.
Acesta urmărește implementarea unei serii de dispozitive electronice capabile să achiziționeze date de la diverși senzori precum cei de temperatură, umiditate, zgomot, presiune atmosferică sau intensitate luminoasă. Datele colectate sunt procesate de către dispozitive și transmise către un server, unde sunt stocate în vederea analizei ulterioare pentru a facilita îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Sibiu. De asemenea, dispozitivele sunt capabile să reacționeze punctual la anumiți factori precum nivelul de iluminare ambientală, nivelul de poluare sau de temperatură, prin comanda iluminatului stradal, a unor pompe de apă (fântâni arteziene) sau a unor ventilatoare.
Dispozitivele sunt destinate a fi amplasate în diverse puncte relevante colectării datelor în vederea generării de statistici utlizate mai apoi în corectarea problemelor care afectează comunitatea.
Criteriile pe baza cărora s-a făcut selecția sunt:
Amintim că, pe lângă acestea, un prim proiect care va primi finanțarea a fost ales în urma hackathonului CitySense 1.0, din 9 iunie – Play Arena.
Menționăm că proiectele care nu au fost selectate în această rundă nu au îndeplinit criteriile minime ale juriului la capitolele inovare, fezabilitate sau relevanță. În acest sens, echipele care au trimis aplicații vor primi feedback pe email din partea echipei Fundației Comunitare. Pentru a distribui suma rămasă neacoperită, din totalul de 80.500 de lei, în toamnă, se va organiza un nou hackathon.
Cele 3 proiecte finanțate vor beneficia de sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu pentru obținerea autorizațiilor necesare și implementare.
Membrii juriului, care ne-au fost alături în acest an și cărora le mulțumim sunt:
Herbert Oprea (CEO Wenglor)
Ioana Leca (Administrator Public, Primăria Municipiului Sibiu)
Ionuț Munteanu (CEO Eventya)
Maria Cristina Găvozdea (Arhitect a.plan)
Adrian Nistor (Co-founder Agilefreaks)
Pentru alte informații vă invităm să urmăriți și pagina de facebook CitySense.
Foto cover: Gabriela Cuzepan