Fondul Științescu

logo_st (1)

„Data viitoare la ce oră venim?”, a întrebat un copil la finalul ultimei ședințe. Altul i-a răspuns: „Nu mai există data viitoare! Azi a fost ultima…”. Deși momentul a fost amuzant, pentru noi, cei care am organizat acest curs, a însemnat mai mult de atât. Ne-a făcut să ne dăm seama că timpul petrecut învățând trece mai repede când îți place și înțelegi ceea ce ți se predă, atunci când un curs presupune să aplici practic ceea ce ai învățat, ca la final să poți să vezi concret rezultatul muncii tale. Mai mult, atunci am realizat că timpul și efortul investite în acest proiect nu mai contează așa de tare. Contează să aduci în jurul tau o schimbare cât de mică în bine, iar faptul că noi am reușit este cea mai mare răsplată pe care o puteam primi”, Alexandra Alexandru, echipa Weiser

[ Status program: A început ed. Științescu Sibiu 4.0, în cadrul căruia ne propunem deschiderea unor cluburi de robotică în școli din cartiere mărginașe ale orașului și din mediul rural. Momentan am deschis 3 cluburi pilot, în școlile din Alțîna, Roșia și Nocrich și ne pregătim să dăm anunțul pentru înscrierea proiectelor următoare. Revenim cu detalii, stați pe aproape. 

Fondul Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale, care stârnesc pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor și tinerilor între 6 și 19 ani. Căutăm proiecte inovatoare, care să facă pasiunea „contagioasă” pentru educaţia STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică). Proiectele propuse pot ajuta elevii să arunce o privire în viitor și să-și imagineze ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI.

Fondul Științescu este implementat în Sibiu de Fundația Comunitară Sibiu (FCS), în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR împreună cu parteneri locali. La ediția Științescu 4.0 ne sunt alături: BearingPoint, Visma Software, Wenglor, Fundația Keep Giving, Continental Automotive Systems Sibiu, NTT Data, Gama IT, Bearing Point, Universitatea Lucian Blaga Sibiu.

Investind în educația timpurie, comunitatea își dezvoltă resursele necesare pentru următoarele generații –  cei care vor deveni viitorii angajați din domeniul IT și antreprenorii care vor construi companiile, serviciile și produsele ce vor asigura dezvoltarea economică a orașului.

Științescu 3.0, ediția 2017-2018

Raport Științescu Sibiu 3.0

Când ne-am apucat de Științescu Sibiu 3.0, am dorit ca, prin intermediul proiectelor pe care urma să le finanțăm, tinerii și copiii să experimenteze modul în care funcționează tehnologiile moderne și să înțeleagă cum pot acestea să ne ajute să îmbunătățim calitatea vieții cotidiene. Ne-am propus să-i impulsionăm să treacă din rolul consumatorului pasiv, în cel cu potențial de creator și inovator.

În cadrul ediției am finanțat în total 12 proiecte, la care au participat peste 950 de copii și tineri. 9 dintre acestea au fost selectate în urma concursului de proiecte, 2 granturi au fost acordate în scopul dezvoltării organizaționale, și unul a fost acordat pentru pornirea Dojo-urilor în Sibiu. În plus, am ajutat să ia avânt, fără a oferi finanțare în acest caz, și un al doilea Dojo – Bumblebees CoderDojo Sibiu.

Detalii despre proiectele finanțate prin Științescu Sibiu 3.0 găsiți aici.

Științescu 2.0, ediția 2016 

info_stiintescu-2016

Raport Științescu Sibiu 2.0La ediția din 2016, STEM a devenit STEAM. Am adăugat științelor exacte și arta, creativitatea. Considerăm că orientarea înspre artă și abordarea creativă chiar și a științei, tehnologiei, ingineriei, matematicii sunt esențiale pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor.

În cadrul ediției, 11 proiecte din domeniul STEAM au adus împreună peste 1100 de copii și tineri și au adunat 3100 ore de muncă din partea educatorilor Științescu.

Proiectele au acoperit domenii interdisciplinare din aria STEAM precum: biologie,chimie, electronică, artă cinetică, broderie computerizată, construire și programare roboți, construire de senzori inteligenți, chimia din spatele nutriției. Trei dintre proiectele finanțate țin de secțiunea Științescu Junior, fiind scrise și implementate de către echipe de liceeni pentru colegii lor.

Pentru detalii suplimentare privind rezultatele ediției Științescu 2016, vă invităm să citiți comunicatul de presă AICI.

Științescu 1.0, ediția 2015 

În 2015 a avut loc ediția pilot de la Sibiu. Atunci, peste 1800 de copii din județul Sibiu au luat parte la activitățile desfășurate la 15 proiecte finanțate.


Web: www.sibiu.stiintescu.ro

Facebook: www.facebook.com/StiintescuSibiu

De asemenea, doritorii pot urmări grupul de facebook Științescu, unde sunt împărtășite resurse educaționale din domeniul științelor exacte. Acesta este destinat educatorilor, profesorilor, elevilor, studenților, părinților și tuturor celor pasionați de domeniul STEAM.

 

Ultima revizuire: decembrie 2019