Fondul Științescu

logo_st (1)

“E totul creativ și învățăm să facem lucruri noi! Facem aici lucruri mici, apoi merg acasă și fac unele mari. Caut prin pivniță lemne vechi, o întreb pe mama dacă are nevoie de ele și dacă nu, le folosesc. Am făcut o invenție deja, niște mașinuțe din lemn, dar mi le-au stricat frații mai mici.” – Andrei, 11 ani, participant la proiectul Essential Motion

[ Status program: Pregătim ediția a treia de Științescu Sibiu care va debuta la începutul anului 2017. ]

Fondul Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale care încurajează pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani implementat în Sibiu de Fundația Comunitară Sibiu (FCS), alături de Romanian-American Foundation şi parteneri locali. În 2016, ne-au fost alături Visma Software, ITNT, Bearing Point, United Way, EBS, ProLanguage cu sprijinul Universității “Lucian Blaga” Sibiu, al Inspectoratului Școlar al Județului Sibiu și Librăriei Habitus.

Prin Științescu, finanțăm proiecte creative, inovative și care să transmită mai departe pasiunea pentru educaţia STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Proiectele ajută elevii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI. De asemenea, programul are o secțiune distinctă, destinată proiectelor propuse şi implementate de elevii de liceu, Științescu Junior.

gab_7051

La ediția din 2016, STEM a devenit STEAM. Am adăugat științelor exacte și arta, creativitatea. Considerăm că orientarea înspre artă și abordarea creativă chiar și a științei, tehnologiei, ingineriei, matematicii sunt esențiale pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor.

Investind în educația timpurie, comunitatea își dezvoltă resursele necesare pentru următoarele generații –  cei care vor deveni viitorii angajați din domeniul IT și antreprenorii care vor construi companiile, serviciile și produsele ce vor asigura dezvoltarea economică a orașului.

Științescu 2.0, ediția 2016

Sfârșitul lunii mai a marcat perioada de desfășurare a primului proiect finanțat prin Științescu Sibiu 2.0: Biology – How it should be. Proiectul și-a propus, ca prin activități practice, să alimenteze curiozitatea pentru biologie a 50 de elevi cu vârstele între 13-16 ani. Echipa de proiect, formată la rândul ei din liceeni, a organizat trei ateliere diferite, conexe cu tema biologiei: modelarea din plastilină a inimii și ochiului uman, cursuri de prim ajutor și cunoașterea organelor prin intermediul disecției.

Acesta a fost primul proiect implementat în vara lui 2016 prin intermediul finanțărilor acordate de Fondul Științescu Sibiu, care au totalizat 114.920 lei. De atunci, alte 10 proiecte din domeniul STEAM au adus împreună peste 1100 de copii și tineri și au adunat 3100 ore de muncă din partea educatorilor Științescu.

info_stiintescu-2016

Alături de biologie, proiectele au acoperit domenii interdisciplinare din aria STEAM precum chimie, electronică, artă cinetică, broderie computerizată, construire și programare roboți, construire de senzori inteligenți, chimia din spatele nutriției. Din totalul de 11 proiecte finanțate prin Științescu Sibiu 2.0, trei dintre ele aparțin secțiunii Științescu Junior, adică sunt proiecte educaționale scrise și implementate de către echipe de liceeni pentru colegii lor. Restul de șapte sunt proiecte depuse de grupuri de inițiativă sau organizații ne-guvernamentale, respectiv de oameni pasionați de știință și de metode educaționale inovatoare.

Pentru detalii suplimentare privind rezultatele ediției Științescu 2016, vă invităm să citiți comunicatul de presă AICI.

gab_3939

Fondul Științescu Sibiu este la ediția a II-a. Ediția pilot a avut loc în 2015, când peste 1800 de copii din județul Sibiu au luat parte la activitățile desfășurate prin cele 15 proiecte finanțate de Științescu.

Fondul Științescu își dorește să arate prin inițiativele și proiectele finanțate că științele pot fi interesante și incitante; că reprezintă o lume fascinantă care merită descoperită de tineri, pentru înțelegerea unor fenomene simple cu aplicabilitate în viața de zi cu zi, până la deschiderea unui orizont profesional în plină dezvoltare și de viitor.

Acest fond este susținut de Romanian-American Foundation în opt orașe din România: Cluj, Iași, București, Bacău, Fagăraș, Ploiești, Târgu Mureș și Oradea unde au fost lansate competiții similare de proiecte, gestionate de fundațiile comunitare locale.

Web: http://sibiu.stiintescu.ro

Facebook: https://www.facebook.com/StiintescuSibiu