În perioada 4 martie 24 mai, la Sibiu s-a desfășurat cea de-a doua ediție a programului Innovation Labs, cel mai mare program de pre-accelerare pentru startupuri tehnice la început de drum din România. Programul de la Sibiu este organizat de Tech Lounge și Fundația Comunitară Sibiu, alături de Universitatea „Lucian Blaga”, în calitate de partener academic, și partenerul local Visma.
„Sibiul participă, pentru al doilea an consecutiv, la Innovation Labs – cel mai mare program de pre-accelerare pentru startupuri tehnice. Dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul studenților este un obiectiv strategic al ULBS. O serie de activități extracuriculare și parteneriate au fost derulate în ultimii ani în universitate tocmai pentru a pune studenții în contact cu antreprenori și a-i ajuta să facă trecerea de la o idee sau o inovație la un business real. Apreciez parteneriatul cu Tech Lounge și Fundația Comunitară Sibiu în implementarea Innovation Labs la Sibiu și doresc succes echipelor de studenți ai ULBS și mentorilor în această competiție”, Livia Ilie, prorector Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Structura programului Innovation Labs 2017
În cadrul Innovation Labs, tinerii pornesc de la o idee pe care o rafinează în cadrul perioadei de mentorat și care evoluează treptat într-un prototip viabil și persuasiv, cu aplicații în piață. Direcțiile de dezvoltare urmărite în 2017 au fost: Smart Territories: Agriculture, Cyber-Security, Energy, Health & Lifestyle, Retail și Smart Cities.
Programul a fost structurat în trei etape: Hackathon, Boost Day și Demo Day.
În cadrul hackathon-ului de 24 de ore, cele 17 echipe înscrise au avut oportunitatea de a-și contura mai clar ideile, de a le susține în fața juriul și a publicului și de a-și consolida echipa. Dintre acestea, EatYV, OrthoSim, buypal, caut-expert.ro, Smart Travel and Environment Monitoring Platform (ENMP), T4, Building Maps și PatruPed în perioada de mentorat (martie – mai) și au continuat să își dezvolte produsele, ghidați de specialiști de top din industria ICT și din business, și consolidându-și prototipul inițial într-un produs viabil și funcțional. Două echipe nu au făcut față și au renunțat, pe parcurs, iar restul au prezentat prototipurile la care au lucrat în cadrul Demo Day Sibiu, în 12 mai, iar Buypal, OrthoSim și EatYV au ajuns în etapa națională, la Demo Day București, și au ținut pitchuri în fața potențialilor investitori, parteneri și mass media.
„La Innovation Labs participantii trec prin toata experienta dezvoltarii unui start-up tech: de la idee, la coagularea a unei echipe, dezvoltarea de software sau marketing cu toate stările atașate: laudă, critică, succes și eșec. Cred că e important să-i învățăm pe tinerii antreprenori despre cum să gestioneze un eșec și cum să pivoteze și să-l integreze în următorul proiect. Innovation Labs pune în mișcare toate rotițele, e un laborator în care poți experimenta lumea uneori dură a antreprenoriatului, cu plasă de siguranță”, Ciprian Ciocan, Director Executiv Fundația Comunitară Sibiu.