2% / 3,5% din impozitul pe venit

Despre campania 3,5% (ex 2%)

Prevederea 2% / 3,5% se adresează persoanelor fizice care realizează venituri provenind din salarii sau alte surse și pentru care se plătește impozit pe venit. Practic, din impozitul pe venit pe care l-ai plătit deja statului pentru anul trecut, poți alege să direcționezi o parte către Fundația Comunitară Sibiu, care derulează proiecte pentru dezvoltarea comunității sibiene (de exemplu, aici poți vedea câteva dintre lucrurile pe care le-am făcut anul trecut). Atenție, aceasta nu este o sumă pe care o plătești în plus, ci doar comunici statului modul în care vrei să fie cheltuită o parte din impozitul tău.

Prin adoptarea  legii nr. 30/2019, s-a decis că se pot direcționa 3,5% din impozitul pe venit către toate entităţile nonprofit şi unitățile de cult, indiferent dacă sunt sau nu furnizori de servicii sociale. Mai mult decât atât, poți alege să ne ajuți cu 3,5% nu doar pentru un an, ci pentru doi. E nevoie doar să bifezi în căsuța corespunzătoare.

Astfel, în 2020 poți alege să direcționezi 3,5 % din impozitul pe venit de anul trecut și către noi. Doar că, ținând cont de faptul că modificarea a intrat în vigoare începând cu 1 aprilie anul trecut, suma aferentă celor 3,5% este valabilă pentru perioada 1 aprilie – 31 decembrie, iar pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie ne poți redirecționa doar 2%. Astfel, de data aceasta trebuie să completezi un pic mai multe secțiuni decât de obicei – sperăm să nu te descurajeze acest lucru.

Poți descărca formularul și instrucțiunile de completare aici sau poți completa formularul pe site-ul redirecționează.ro.

Mai multe detalii la colegii de la Stiri.ong, https://bit.ly/316eWlk

În 2020, termenul limită de depunere a formularului este 30 iunie.

Ce trebuie să faci ca angajat:

Completează formularul pe redirecționează.ro sau descarcă-l de pe site-ul nostru (link aici), completează-l cu datele personale, semnează-l și menționează data, la finalul formularului.

Pentru a depune declarația ai la dispoziție 2 variante:

1. O poți trimite personal prin poștă către administrația financiară
  2. O depui personal la administrația financiară. *În contextul pandemiei de coronavirus, se pot depune și copii scanate ale formularului, prin intermediul spațiului Virtual ANAF.
  3. Ne-o transmiți și o depunem în locul tău, pe bază de borderou. *În contextul pandemiei de coronavirus, se pot depune și copii scanate ale formularului.

Amintim că, în 2020, termenul limită de depunere a declarațiilor este 30 iunie.

De ce este prevederea 3,5% importantă pentru angajatori?

• Prevederea le permite contribuabililor persoane fizice să direcționeze până la 3,5% din impozitul lor pe venit către o organizație neguvernamentală (asociație sau fundație).
  • Poate contribui la un climat fiscal mai transparent, la păstrarea fondurilor de la contribuabili pe plan local și la rezolvarea unor probleme sociale locale. Se contribuie astfel la un climat social și economic mai bun pe plan local, ceea ce are un efect pozitiv asupra angajaților unei firme și deci asupra productivității lor.
  • Firma care își încurajează angajații să direcționeze 2% și 3,5% din impozitul lor este o firmă responsabilă social, demonstrând că nu îi este indiferent ce se petrece în jurul său.

Mulțumim pentru sprijin!