Despre campania 2%

Prevederea 2% se adresează persoanelor fizice care realizează venituri provenind din salarii sau alte surse, și pentru care se plătește impozit pe venit. Practic, din impozitul pe venit pe care l-ai plătit deja statului pentru anul trecut, poți alege să direcționezi 2% către Fundația Comunitară Sibiu, care derulează proiecte pentru dezvoltarea comunității sibiene. Atenție, aceasta nu este o sumă pe care o plătești în plus, ci doar comunici statului modul în care vrei să fie cheltuită o parte din impozitul tău.

Ce trebuie sa faci ca angajat:

Din declarațiile 230 și 200 emise de Agenția Națională de Administrare Fiscală, trebuie sa o alegi pe cea care îți corespunde, astfel:

• Dacă ai venituri numai din salariu, completezi formularul 230 cu datele personale, în căsuța I, apoi semnezi si menționezi data, la finalul formularului (îți recomandăm să citești înainte anexa informativă cu instrucțiunile detaliate pentru completarea formularului);
  • Dacă ai venituri numai din alte surse (drepturi de autor, dividente, etc), completezi formularul 200, apoi semnezi si menționezi data, la finalul formularului ((îți recomandăm să citești înainte anexa informativă cu instrucțiunile detaliate pentru completarea formularului);

Pentru depunerea declarației ai la dispoziție 3 variante:

1. Cu scopul de a simplifica pentru tine acest proces, dacă ne contactezi, putem veni personal să ridicăm formularele și apoi să le depunem noi la poștă către administrația financiară de care aparții, aceasta fiind și o ocazie în care să ne cunoști, să îți putem chiar povesti despre ce facem
  2. Trimiți personal prin poștă declarația completată către administrația financiară
  3. O depui personal la administrația financiară.

De ce este prevederea 2% importantă pentru angajatori?

• Prevederea 2% permite contribuabililor persoane fizice să direcționeze până la 2% din impozitul lor pe venit către o organizație neguvernamentală (asociație sau fundație).
  • Prevederea 2% poate contribui la un climat fiscal mai transparent, la păstrarea fondurilor de la contribuabili pe plan local și la rezolvarea unor probleme sociale locale. Se contribuie astfel la un climat social și economic mai bun pe plan local, ceea ce are un efect pozitiv asupra angajaților unei firme și deci asupra productivității lor.
  • Firma care își încurajează angajații să direcționeze 2% din impozitul lor este o firmă responsabilă social, demonstrând că nu îi este indiferent ce se petrece în jurul său.