YouthBank

yb_logo

“Fiind membru de echipă, lider sau voluntar în proiectele YouthBank, am înțeles că noi, cei <mici>, putem face lucruri mari și chiar putem aduce un plus de valoare orașului în care trăim.” – Ana Pletosu, lider echipă Festivalul Cărți pentru Cultură

[ Status program: Ediția a cincea de YouthBank Sibiu a debutat în octombrie 2016 și se va încheia în iulie 2017. Avem o gașcă de 21 de liceeni ambițioși care pun comunitatea la cale! ]

YouthBank este un program de educație non-formală pentru liceeni care le oferă acestora un cadru în care să lucreze împreună și să ia decizii privind comunitatea din care fac parte. YouthBank le dă ocazia tinerilor cu vârste între 15 și 20 de ani să participe ‘în viața reală’, realizând o schimbare în comunitate.

Echipa Youthbank strânge fonduri din comunitate pe care apoi le direcționează înspre proiecte realizate de colegii lor, tot liceeni. Cele mai bune proiecte sunt selectate atent, printr-un proces amplu de selecție. Membrii Youthbank devin apoi monitorii proiectelor, urmărind ca acestea să se realizeze așa cum au fost descrise inițial.

Youthbank este astfel un mecanism prin care sunt încurajate comportamente ale tinerilor legate de: inițiativă civică, responsabilitate și filantropie.

Strângere de fonduri din comunitate

Liceenii care fac parte din echipa YB Sibiu în anul școlar 2015-2016 au fost responsabili cu constituirea, promovarea și administrarea transparentă a unui fond special destinat finanțării ideilor de proiect propuse de colegii lor liceeni.

Sub îndrumarea coordonatorului de program, liceenii din echipa YouthBank au strâns fonduri din comunitate prin diverse acțiuni organizate de ei, precum vânzarea de produse hand-made de Crăciun, spectacol de dans, licitație de experiențe.

12654542_1783484845125216_7961359691810140091_n

De-a lungul acestui proces, ei au învățat care sunt mecanismele cele mai eficiente prin care fondurile existente în comunitate se pot pune în mișcare, cum să le gospodărească și cum să le dea mai departe către cele mai de impact inițiative. Au învățat cum să lucreze în echipă, cum să organizeze un eveniment într-un mod profesionist, cum să se asculte unii pe alții, să găsească  idei inovatoare, să facă selecția celor mai bune proiecte propuse și implementate de liceenii din Sibiu, să le monitorizeze îndeaproape, pentru a îmbunătăți de an la an programul.

La finalul perioadei de strângere de fonduri (ianuarie 2016), Youthbankeri au reușit să strângă 3000 de euro în pușculița programului.

Mecanism YB

Organizarea concursului de proiecte

Din fondul astfel constituit, tinerii au organizat în lunile februarie și martie 2016 concursul de proiecte pentru liceeni pe l-au promovat în toate liceele din Sibiu și au ales cele mai bune idei pe care, ulterior, le-au finanțat. Apoi, în aprilie și mai, youthbankerii au monitorizat modul în care s-au implementat proiectele alese, oferindu-le permanent suport colegilor lor din echipele de organizare.

Cele 7 proiecte finaliste Youthbank Sibiu 2016 sunt:

• Festivalul Luminii
  • Principiul de Funcționare al Motorului cu Aburi
  • Detectivii Juniori
  • Cărți pentru Cultură
  • Play as much as we can
  • Movie Night
  • La ceas aniversar

dsc_0652

Rezultatele ediției 2015 / 2016

• 7 proiecte finanțate
  • Finantare totală 11.577 de lei
  • Membrii in echipele de proiect: 54
  • Voluntari ai echipelor de proiect: 207
  • Membrii în echipa YB: 20
  • Total Beneficiari: 6895
  • Licee Implicate activ în proiecte: 8
  • Parteneriate: 5
  • 400 de spectatori la spectacolul de dans
  • Aprox 700 de donatori infividuali
  • Organizații gazdă: 6

13600003_1856736797800020_2691214142326192249_n

Programul YouthBank este implementat în Sibiu de către Fundația Comunitară Sibiu în parteneriat cu centrul de limbi străine ProLanguage, iar la nivel național este coordonat de către Fundația pentru Implicarea Tinerilor.

Web: sibiu.youthbank.ro

Facebook: https://www.facebook.com/YouthBank.Sibiu