yb_logo

„Să ai 17 ani și să fii pus în postura de a aduna bani, de a-i împărți calculat și de a lua decizii importante lasă în urmă asumare, seriozitate, implicare, conștientizare și responsabilitate. Fenomenul prin care un grup de oameni devine o familie cu un scop comun e minunat și se simte în fiecare îmbrățișare mai strânsă la final de ședințe, cât și în rezultatele echipei. Acum, când realizez că am încheiat etapa YouthBank din viața mea, nu înțeleg încă ce o să-mi lipsească mai mult: orele de brainstorming, controversele, pizza din zilele cu selecții, interviurile, cafeaua de la ședințe sau oamenii dragi. Cert e că nu există nimic mai complex, mai educativ, mai interactiv și mai distractiv ca a avea onoarea de a te numi membru YouthBank.”, Diana Gherghelejiu, membru YouthBank 2014-2017

[ Status program: Facem socotelile cu ce am reușit să realizăm la ediția din 2016-2017 și ne gândim care este cea mai bună modalitate de a continua programul.]

YouthBank este un program de educație non-formală pentru liceeni, care le oferă  un cadru în care să lucreze împreună și să ia decizii privind comunitatea din care fac parte. YouthBank le dă ocazia tinerilor cu vârste între 15 și 20 de ani să participe ‘în viața reală’, realizând o schimbare în comunitate.

YouthBank este un mecanism prin care sunt încurajate comportamente ale tinerilor legate de: inițiativă civică, responsabilitate și filantropie.

Echipa strânge fonduri din comunitate, pe care le direcționează ulterior înspre proiecte realizate de colegii lor, tot liceeni. Cele mai bune proiecte sunt selectate atent, în urma unui proces amplu de selecție. Membrii YouthBank devin apoi monitorii proiectelor, urmărind ca acestea să se realizeze așa cum au fost descrise inițial.

Mecanism YB

Strângere de fonduri din comunitate

Liceenii care fac parte din echipa YB Sibiu au fost responsabili de constituirea, promovarea și administrarea transparentă a unui fond special destinat finanțării ideilor de proiect propuse de alți liceeni.

Foto: Gabriela Cuzepan

Sub îndrumarea coordonatorului de program, echipa YouthBank a strâns fonduri din comunitate prin diverse activități organizate de ei, precum: In House Festival, care le-a propus sibienilor să participe la un alt fel de weekend, YouthBank Beauty Day, în cadrul căreia doritorii s-au bucurat de serviciile Harms Beauty-CenterSo Pretty Beauty CenterReflexovital Sibiu (cărora le mulțumim pentru sprijin), YouthBank WinterCup – LoL Tournament, eveniment special dedicat gamerilor din oraș, pasionați de League of Legends.

Pe lângă banii pe care youthbankerii au reușit să-i strângă în urma organizării evenimentelor, fondul lor a fost completat de contribuția sponsorilor: Print ATU, Farmaciile Laura Sib, Escudo IF, Alfa After Market, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, KeepCalling.com și Venturelli Prod.

Foto: Gabriela Cuzepan

De-a lungul acestui proces, au învățat care sunt cele mai eficiente mecanisme prin care fondurile existente în comunitate se pot pune în mișcare, cum să le gospodărească și cum să le dea mai departe către cele mai de impact inițiative. Au învățat să lucreze mai bine în echipă, să organizeze un eveniment într-un mod profesionist, să se asculte unii pe alții, să găsească  idei inovatoare, să facă selecția celor mai bune proiecte propuse și implementate de liceeni, să le monitorizeze îndeaproape, pentru a îmbunătăți de an la an programul.

În 2017, YouthBankerii sibieni au oferit 10.000 lei pentru 6 proiecte din comunitatea locală:

Vom reveni cu detalii.

Foto: Gabriela Cuzepan

Programul YouthBank este implementat în Sibiu de către Fundația Comunitară Sibiu, iar la nivel național este coordonat de către Fundația pentru Implicarea Tinerilor.

Web: sibiu.youthbank.ro

Facebook: https://www.facebook.com/YouthBank.Sibiu