Innovation Labs Sibiu

 

full_width_-_filled

 „Este primul an în care Innovation Labs a avut loc și la Sibiu, invitând studenții și tinerii absolvenți să-și încerce forțele cu o experiență antreprenorială în zona de tehnologie. Am fost surprinși de valul de entuziasm și de dorința echipelor de a trăi viața de startup.” – Andrei Șoroagă, manager proiect 

[ Status program: Pregătim Innovation Labs Sibiu 2017! Primul eveniment al ediției cu numărul doi de ILabs Sibiu va avea loc în 02 martie 2017, când ne întâlnim la Idea Jam ] 

Innovation Labs, principalul program de pre-accelerare pentru start-up-uri tehnice din România a ajuns în 2016 pentru prima dată la Sibiu.

Organizat la nivel local de către Tech Lounge și Fundația Comunitară Sibiu, în parteneriat academic cu Universitatea Lucian Blaga, Innovation Labs a invitat tinerii pasionați de tehnologie să-și aducă ideile inovatoare la viață. Alături de Sibiu, programul s-a derulat în alte trei locații din țară: București, Cluj-Napoca și Timișoara.

Innovation Labs este dedicat tinerelor echipe, care au o idee creativă de tehnologie, dornice să trăiască experiența unui start-up tehnic, în ecosistemul românesc de business, alături de mentori de top, antreprenori și specialiști în domeniul tehnologiei.

Tinerii participanți pornesc de la o idee pe care o rafinează treptat și o transformă într-un prototip viabil și persuasiv, cu sprijinul mentorilor. Direcțiile Innovation Labs 2016 au fost: Agricultură, Cyber-Security, Health & Lifestyle și Retail.

DSC_0182

Prima ediție de Innovation Labs la Sibiu 

Innovation Labs 2016 a debutat cu Hackathon-ul din București, între 5 – 6 martie 2016, în Universitatea Politehnica din București. O săptămână mai târziu, între 12 – 13 martie 2016, au avut loc Hackathoanele din Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara.

Hackathon-ul de 24 de ore le-a oferit tinerilor șansa de a-și contura ideile mai clar, a le demonstra în practică și a-i convinge pe cei din jur de potențialul lor. Cele mai bune echipe au continuat cu programul de mentorat în intervalul martie – mai, întâlnindu-se săptămânal cu specialiști din industria ICT și din ecosistemul antreprenorial pentru a-și rafina prototipul inițial spre un produs viabil cu aplicații directe în piață.

Vă invităm să citiți AICI despre ce a însemnat experiența Innovation Labs Hackathon Sibiu, la care au participat mai mult de 60 de studenți pasionați de tehnologie! Galeria foto completă e disponibilă AICI.

gab_1279

Ce a urmat după Hackathon?

Timp de două luni, cele șase echipe finaliste ale hackathonului din martie au participat săptămânal la workshop-uri și întâlniri cu mentorii, specialiști în domeniul tehnologiei și antreprenori de top, timp în care au lucrat la dezvoltarea și rafinarea prototipurilor lor.

Mentorii care au luat parte la programul Innovation Labs Sibiu 2016 au fost:

  • Alexandru Călinoiu (founder AgileFreaks & Omnipaste)
  • Lucian Todea (founder & CEO Soft32)
  • Ciprian Pascu (CEO Yan Photography)
  • Radu Hasan (co-founder & CEO Smart Bill)
  • Ciprian Stăvar (co-founder Central Hub)
  • Constantin Tovisi (VP of BusDev Soft 32)
  • Ciprian Cândea (CEO Ropardo)
  • Ioana Hasan (Co-founder & UX / Product Manager Smart Bill)
  • Mihai Cotu (Team Manager Visma Software)

26723585414_ad78df3ad0_k

DemoDay București

În 26 mai 2016, cele patru echipe finaliste Innovation Labs Sibiu au participat la evenimentul final al programului – Demo Day București. La Demo Day au urcat pe scenă 31 de echipe dintre cele 49 care au fost selectate în programul de mentorat ca urmare a Hackathoanelor Innovation Labs din București, Cluj, Sibiu și Timișoara, din martie 2016.

Echipa Ilabs Sibiu a fost reprezentată de următoarele echipe: Hear the picture, Noxis, Radio Tag și Smart Greenhouse care și-au prezentat rezultatele muncii obținute în cele două luni de mentorat în fața unui juriu format din antreprenori și persoane de success din domeniul start-up-urilor din România.

gab_9849_1

Echipa Radio Tag a prezentat soluția creată pentru a îmbogăți narativ sau pur și simplu sonor experiențele celor ce iubesc muzeele, monumentele precum și aventurile în parcuri de distracții – fie că sunt copii sau adulți. Dispozitivul Radio Tag este un transmițător robust de conținut audio, via WiFi, ce poate acoperi o arie suficient de mare pentru a acorda libertate de mișcare și a stimula plăcerea descoperirii mesajelor și sunetelor ascunse.

Smart Greenhouse a fost o altă echipă care a impresionat publicul cu prezentarea și prototipul la care au lucrat intens în lunile de mentorat. Prin dispozitivul propus, echipa Smart Greenhouse oferă o soluție de monitorizare a temperaturii, umidității și luminii din sere, precum și posibilitatea controlului acestor parametri critici printr-o interfață web.  Cultivatorii primesc astfel un sprijin de durată și accesibil în eforturile lor de a eficientiza consumul de resurse și de a crea un mediu prielnic culturilor.

Pregătim ediția a doua de Innovation Labs Sibiu care va debuta în toamna lui 2016. 

27260660361_f0aeb9f952_k


Innovation Labs 2016 este un program organizat de către Tech Lounge, Simplon, Fundația Comunitară Sibiu și Banat IT cu sprijinul Orange, Carrefour, The Romanian-American Foundation și al partenerilor: Microsoft, Intel Software, Adobe, IXIA, Ericsson, Bloomberg, Electronic Arts, Cisco Romania, Flashnet, Cyberint, Aqua Carpatica, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), împreună cu partenerii academici: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Universitatea de Vest din Timişoara.

Ultima revizuire: octombrie 2016