Maratonul Internațional Sibiu

“Felicitări, dragi organizatori! Munca și pasiunea voastră au adus în comunitatea sibiană cel mai reușit eveniment sportiv, care devine un eveniment de sport de masă. Anul acesta punctele de refresh muzical au fost geniale!” – Stoian Adela Ana, alergător

[ Status: Ne pregătim încet pentru a noua ediție, ce va avea loc în 30 mai 2020. Între timp, monitorizăm cum se implementează cele 40 de proiecte pentru care s-a alergat în 2019.

Ce este Maratonul Internațional Sibiu?

Maratonul Internațional Sibiu este cel mai mare eveniment de alergare de strângere de fonduri pentru cauze din comunitatea locală, organizat de Fundația Comunitară Sibiu.

Prin intermediul Maratonului Internațional Sibiu ne propunem să susținem spiritul de inițiativă al sibienilor – idei bune ce pot rezolva probleme ale comunității și care vor crește calitatea vieții în Sibiu. Punem la dispoziție o platformă de atragere de fonduri prin care sprijinim atât inițiativele noi venite dinspre grupuri informale, cât și proiectele organizațiilor non-guvernamentale. Evenimentul aduce împreună întreaga comunitate: cetățeni, organizații non-guvernamentale, companii și autorități publice.

Cum funcționează?

Organizațiile non-profit, grupurile de iniţiativă, companiile sau persoanele fizice propun proiecte, iar alergătorii care doresc să se înscrie în competiție pot să aleagă un proiect pe care îl susțin prin taxa de participare și prin mobilizarea unui cerc de susținători care împărtășesc aceeaşi dorință.

Scurt istoric

Evenimentul a fost organizat începând cu 2012, inițial sub denumirea de SemiMaraton Sibiu, iar din 2017 i-a fost adăugată cursa de 42 de km – moment în care a fost redenumit în Maratonul Internațional Sibiu. Pe lângă arterele principale ale orașului, traseul s-a extins în satele Rășinari și Poplaca.

7 ani o_comunitate

Maratonul Internațional Sibiu 2012-2017 în cifre.

În 2019, din cei 5.562 alergători confirmați, cei mai mulți au sfidat ploaia și au lăsat urme pentru 40 de cauze, fiind încurajați de o întreagă armată de aproximativ 570 de voluntari, întinși de-a lungul a 42 de km.

La cea de-a șaptea ediție, care a avut loc în 26 mai 2018, aproape 4.000 de alergători au luat startul și au lăsat urme pentru 26 de proiecte. Aceștia au fost susținuți de aprox. 5.770 de donatori. Astfel, împreună am reușit să  strângem 592.492 lei.

De asemenea, în cadrul acesteia, pentru prima dată au participat persoane în scaun rulant.

Unul dintre alergători a fost Raúl Gómez, de la emisiunea spaniolă Marathon Man. Câteva impresii despre traseu:

Atmosfera de sărbătoare de la evenimentul din 2018 a durat 3 zile și s-a desfășurat sub egida Piețe Libere. Astfel, locuitorii și oaspeții Sibiului s-au bucurat, în Piața Mare, de zone de chill out, concerte și activități în perioada 25-27.05, inclusiv afterparty-uri în 26 și 27 mai, cu Dubase, Alt Om, Tzuc și Electroclown și proiecţii video semnate de Coralie de Conzaga. Tot sub umbrela inițiativei Piețe Libere a avut loc prima ediție Street Delivery Sibiu, organizată de Fundația Comunitară Sibiu alături de Asociația Re:mediu, în cadrul Maratonului Internațional Sibiu 2018.

Edițiile din 2017 și 2018 ale maratonului au fost organizate de Fundația Comunitară Sibiu, alături de Clubul Sportiv Comunitar SibiuGrey Projects, și partenerul principal Visma Software.

Maratonul Internațional Sibiu 2019 este organizat de Fundația Comunitară Sibiu, alături de Clubul Sportiv Comunitar SibiuGrey Projects  și partenerul principal Visma Software.

Maratonul Internațional Sibiu 2019 este cofinanțat de Primăria Sibiu, prin Agenda Sportivă. Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu este partener al evenimentului.

Edițiile Maratonului Internațional Sibiu / SemiMaratonul Sibiu în cifre:

Maratonul Internațional Sibiu 2017 în cifre. Foto: Gabriela Cuzepan

Pentru a afla mai multe detalii despre maraton, vă invităm să accesați site-ul maratonsibiu.ro și pagina de facebook a evenimentului.