La 8 ani de la primul Semimaraton organizat, anul 2020 și provocările lui ne-au cam scuturat și ne-au făcut să ne gândim mai bine la perspectiva pe termen lung. Ne dorim ca Fundația Comunitară Sibiu să fie aici și peste încă 10 ani și de aceea e nevoie să-i construim o nouă fundație. Căutăm reFondatori!

Avem nevoie de oameni ca voi și ca noi, care să înțeleagă și să rezoneze cu ce facem și cum facem, cu viziunea fundației despre viitorul nostru comun. Să ne ajute prin donații lunare să nu ne mai facem griji despre următoarea zi de salarii și să ne putem gândi în liniște la pașii următori. Să contribuie cu idei, pasiune și know-how la dezvoltarea strategiilor și proiectelor cu bătaie pe termen lung care vor face din Sibiu, orașul din care n-ai mai pleca.

FUNDATIA COMUNITARA SIBIU

Cine suntem?

Suntem o echipă de 7, ca-n basme, iar Fundația Comunitară e jobul nostru de fiecare zi, locul unde ne folosim skill-urile și pasiunea pentru construit comunități, locul pe care-l numim serviciu și de unde ne luăm salariul. Credem într-o societate civilă profesionalizată și vrem să fim dovada vie că un ONG poate lucra la parametrii unei organizații de top din domeniul privat. Munca noastră este în primul rând despre oameni, însă ne plac performanța și rezultatele cu impact.

Fundația este condusă de directorul executiv și de un consiliu director (sau board), alcătuit din reprezentanți ai comunității, care au un mandat de 2 ani și se asigură că activitatea noastră e transparentă și nu ne pierdem busola.

Vino și tu alături de noi, devino reFondator!

Viziune, principii

Ce am făcut până acum?

Misiunea noastră este să conectăm cu sens resursele de bine ale Sibiului, fie că vorbim de resurse financiare, resurse umane, idei sau know-how. În cei aproape 8 ani de existență, am oferit finanțare pentru 284 de proiecte din toate domeniile, în valoare totală de peste 3.500.000 lei.

Am construit cel mai mare eveniment sportiv de strângere de fonduri din țară, Maratonul Internațional Sibiu.

Am crescut o generație de lideri prin Youthbank, am crescut educația pentru știință și tehnologie prin Științescu, am organizat hackathoane, am fost o voce pentru subiectele care contează pentru comunitate.

Atunci când a apărut situația de criză, am reușit să direcționăm 1.200.000 lei din donațiile sibienilor către probleme urgente ale sistemului de sănătate, prin campania Un spital, o comunitate. Încă aproape atât rămân într-un fond de urgență al comunității.

Cum ne finanțăm?

Fundația Comunitară este o entitate non-profit și non-guvernamentală. Graficele de mai jos reprezintă structura veniturilor și cheltuielilor noastre într-un an "normal" (2019).

Veniturile cu care lucrăm sunt reprezentate în cea mai mare parte din sponsorizări de la companii și donatori locali. Alte surse de venit sunt granturile câștigate de la alți finanțatori privați sau publici. Peste 60% din cheltuielile noastre sunt finanțările nerambursabile pe care le oferim altor organizații din comunitate iar a doua cea mai mare cheltuială o reprezintă resursele umane (echipa fundației).

Este important pentru noi să ne asigurăm în continuare independența financiară, o componentă esențială a sustenabilității noastre ca organizație. Anul 2020, cu criza COVID-19 și amânarea maratonului ne-a cauzat și nouă o criză financiară. Acest lucru ne-a făcut să ne reevaluăm modelul de venituri și să ne îndreptăm spre ideea de a construi o comunitate de donatori recurenți care să fie alături de noi.

reFondatori

Ne propunem să construim o comunitate de minim 100 de reFondatori care printr-o donație lunară să contribuie esențial la sustenabilitatea fundației și la constituirea unui Fond Strategic pentru prioritățile comunității sibiene.

Avem 2 obiective de strângere de fonduri pentru un total de 20.000 lei/lună, respectiv 240.000 lei/an. Atingerea primului obiectiv, de 10.000 lei / lună, va contribui la cheltuielile curente de resurse umane ale FCS. Odată atins cel de-al doilea obiectiv, în sumă egală, vom constitui Fondul Strategic al comunității cărui sumă totală anuală va fi de 120.000 lei.

Ce presupune calitatea de reFondator?

  • o donație lunară ce va sprijini organizația să-și desfășoare activitatea de zi cu zi;
  • informări periodice despre activitatea și situația financiară a FCS;
  • contribuție la stabilirea unui domeniu prioritar anual pentru Fondul Strategic al FCS;
  • posibilitatea de a contribui la strategia pe termen lung a fundației;
  • apartenența la o comunitate de cetățeni implicați și interesați de schimbarea pe termen lung;
  • invitație la întâlnirea anuală a reFondatorilor;
  • un newsletter trimestrial din partea directorului executiv cu idei și analize despre viața orașului;

Dacă vrei să înțelegi mai multe despre noi și ai întrebări, sau pentru orice alte informații suplimentare, scrie-ne pe [email protected]

Fondul Strategic

Am gândit un fond de finanțare care vine din experiența anilor în care am lucrat cu comunitatea. Scopul noului fond este de a avea un instrument prin care:

1) Să putem identifica cele mai importante priorități / probleme în care ne putem implica, și vom afla asta prin consultarea comunității reFondatorilor;

2) Să avem un instrument financiar anual, sigur, prin care putem răspunde la ce are nevoie comunitatea.

Cum va funcționa?

Atunci când reușim să atingem obiectivul de strângere de fonduri nr. 2, adică 20.000 lei în donații recurente, 10.000 lei pe lună vor merge spre acest fond, ceea ce într-un an de zile va alcătui un fond de aproximativ 120.000 lei.

La întâlnirea anuală a comunității reFondatorilor, vom decide care este cea mai bună direcție de investiție a acestor bani, printr-un mecanism participativ.

Echipa fundației va trece apoi printr-un proces de cercetare, prin care se vor identifica:

  • cei mai importanți actori relevanți pentru domeniul identificat (analiza de stakeholderi);
  • potențiale parteneriate cu instituții sau actori privați;
  • soluțiile și proiectele care abordează deja problema;
  • soluții inovator dintr-un proces de brainstorming;
  • cele mai bune direcții pentru investirea fondului;

Analiza va fi prezentată spre aprobare comunității și după feedback fondurile vor fi investite în comunitate în funcție de abordarea aleasă:

  • ca finanțări (granturi) către alte organizații;
  • ca bază pentru a atrage fonduri mai mari (în cazul unor proiecte de anvergură);
  • în activități de advocacy, consultanță sau dezvoltare;

La finalul programului (următoarea întâlnire a comunității) se va prezenta un raport cu rezultatele acestuia și eficiența investiției.